Gezellig: glamrock in het museum

Afgelopen vrijdag in de Volkskrant: maar liefst vier pagina’s worden er uitgetrokken om uit te leggen dat de nieuwe plaat van Bowie eigenlijk gewoon kut is. Tegelijkertijd wordt de carrière van de man in een simpel perspectief geplaatst, waarbij twee termen de hele boel lijken samen te vatten: ‘De Berlijnse trilogie’ en ‘glamrock’. De rest is blijkbaar niet zo relevant meer, of wordt gewoon niet vermeld.

Jaja, die glamrock toch. Toen er afgelopen zomer een heus glamrock koffietafelboek uitkwam signaleerden we het hier al: naarmate het fenomeen verder wegzakt in het collectieve geheugen oogst de authentieke early 70s glamrock steeds meer bijval en waardering. Moesten critici er indertijd niks van hebben, nu struikelt men – een nieuwe generatie critici-  over elkaar heen om het fenomeen lof toe te dichten. De nieuwste loot aan deze vereringsstam is een expositie in een heus museum, in het prestigieuze Tate Museum van Liverpool nog wel!  ‘Glam! The performance of style’ heet de expo en het loopt tot 12 mei.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=cT_NcXbag24]

bolan

Marc Bolan groots geprojecteerd op het Albert Dock

Vanzelfsprekend wordt er ingegaan op zaken als fotografie, mode en grafisch ontwerp Er zijn debatten, conferenties, workshops, allemaal met als onderwerp glamrock.  En laten we ook niet vergeten dat  -in de woorden van Tate-  the exciting, futuristic sounds, extravagant fashions and glitter-dappled personas emerging in this era had their roots firmly in british art schools. Oftewel: Bringing together more than 100 artworks the exhibition will reveal the genealogy of glam. Themes of glamour, camp, exaggerated identity, androgyny, eroticism and dandyism will be explored in the work of David Hockney, Andy Warhol, Cindy Sherman, Richard Hamilton and many more

Ook worden er films gedraaid (niet Velvet Goldmine van Todd Haynes, maar wel….. Pink Flamingos van John Waters).  Voorts: verschijnt er ook een begeleidend boek. The first book to fully examine the serious cultural influence of one of the twentieth century most excessive and exciting pop movements. Het kan niet op!

book

Kijk, dit is nou een boek

Leuke uitsmijter: journalist Jon Savage stelde voor de The Guardian speciaal in het kader van deze expositie een persoonlijke all-time glamrock Top 20 samen. Op zich een obligaat lijstje met weinig verassingen, ware het niet dat met stip op nummer 10 !!! ….afijn, kijk zelf maar.

 
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=xxdUBlr2u7E]
Ten onrechte niet in Jon Savages’ Top 20: Daddy Maxfield met Rave ‘n’ Rock, akelig goed!

Glam! The performance of style’
Tot 12 mei in Tate Liverpool.
Daana nog te zien in Frankfurt en in Linz, Oostenrijk

0

Comments

comments

2 thoughts on “Gezellig: glamrock in het museum

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *