Hoe zit dat nou eigenlijk met Stakker en Humanoid?

De redactie van De Kettingzaag was vorige week druk met allerlei popkwissen. Het is altijd een fijne gelegenheid om je inner nerd eens lekker los te laten en vaak leer je er ook nog eens wat van.

In een van die kwissen zat bijvoorbeeld een vraag over een van de eerste technohits allertijden: Humanoid van Stakker. Tenminste, zo vulden wij het antwoord met zekere hand in op ons antwoordformuliertje. Maar wat bleek bij het nakijken: het was volgens de kwismakers precies andersom. Het nummer zou Stakker heten en de band Humanoid.

Huh? Was onze gemeenschappelijke reactie. Niet! Een lid van ons team was al op weg naar de jury om het misverstand aan de kaak te stellen, maar gelukkig was een ander teamlid zo verstandig om eerst even wikipedia eens te raadplegen. En wat bleek: Ons antwoord was niet goed. Maar dat van de kwismasters óók niet. Hoe zit het dan?

Pas op als je last van epilepsie hebt

De oudere lezertjes onder ons weten zich ongetwijfeld te herinneren dat Humanoid (of Stakker?) niet alleen een te gek nummer is, maar dat er een hypnotiserende videoclip bij hoorde. Daarvan ging het verhaal dat lange blootstelling eraan tot geestverruimende ervaringen zou leiden. Ook hier is het eigenlijk precies andersom: eerst was de video er en toen pas de muziek. De oorsprong van het nummer ligt namelijk bij videokunstenaars Mark McClean en Colin Scott, die zich samen Stakker Graphics Company noemden. Mark en Colin hadden een mooi clipje gemaakt,  maar de muziek ontbrak. Daarom vroegen ze Brian Dougan om ze te helpen. Brian was op zijn zolderkamertje al wat aan het aanklooien electronica en zou later met zijn muziekmaatje Garry Cobain The Future Sound Of London vormen.

HUMANOID!

Brian ging  aan de slag en kwam met een killergroove, waaraan hij een sample uit het arcadespelletje Berzerk toevoegde. Colin en Mark zaten intussen niet stil: zij maakten het hoesje van de single. Na een jaartje werken was alles gereed om uit te brengen. Maar toen brak er ruzie uit. Waarover weten alleen de drie heren zelf. Het eind van het liedje was dat Brian en Mark hun single wilden uitbrengen, maar dan zonder Colin. En omdat Colin en Mark samen eigenaar waren van de naam Stakker, kon dat niet meer onder die naam. Alleen: op het hoesje stond wel prominent “Stakker” en “Humanoid”. Gedoe man!

Opgelost!

Brian en Mark kwamen snel met een oplossing die even pragmatisch als briljant is. Ze kozen gewoon als artiestennaam Humanoid en doopten de single Stakker Humanoid. Daardoor hoefde de hoes niet aangepast en kon het plaatje alsnog snel de winkel in. En de hitparades, want Stakker Humanoid was een wereldwijd succes. Er volgde nog een tweede, veel minder succesvolle, single (Slam). En omdat alleen kwisnerds dat weten, noemen we Humanoid gewoon een one hit wonder.

Dat geldt trouwens allerminst voor de volgende band van Brian. The Future Sound Of London, dat een stuk minder in your face was dan Humanoid (noemden we dat niet “ambient”?), zou tot ver in de jaren negentig best wel invloedrijk zijn. Maar dat is een heel ander verhaal voor een heel andere keer. Intussen is ons toch maar mooi een punt ontstolen in de kwis vorige week. Daar maken wij uiteraard nog werk van.

0

Comments

comments