Karel, neem de volgende keer toch merch mee!

Of John Maus al gerehabiliteerd was, vroeg een van de Kettingzaagredacteuren zich vorige week af. Hij doelde daarbij op het cancellen van de zingende doctor in de politieke filosofie nadat deze op verdachte wijze opdook bij de opstand der Trumpianen op 6 januari 2021. We schreven er eerder over. Met Trump weer aan de macht zou de muziek van Maus (en zijn maatje Ariel Pink) nu toch ook wel weer mogen. Met dat cancellen was het overigens wel meegevallen. In oktober jongstleden speelde Maus nog in een uitverkocht Paradiso, waarbij opviel dat er ook veel twintigers en dertigers aanwezig waren. Zijn mix van schijnbaar eenvoudige gothic synthpop en teksten die je op het verkeerde been zetten werkt dus nog als een tierelier. Maus lijkt zelfs een genre op zich te zijn geworden, met intussen ook navolging in Nederland in de persoon van de Amsterdamse Karel Hendriks, artiestennaam: Karel. En die Karel kwam vorige week zijn nieuwe plaat Vendobionta presenteren in de V11 te Rotterdam.

Karel is overigens absoluut geen nieuwkomer. Zijn eerste single verscheen in 2018 en hij maakte toen – mede door zijn podiumkapriolen –furore bij de nationale Popronde. Vendobionta (vernoemd naar een van de eerste ongelede dieren die op de aarde rondkropen – Karel is óók docent biologie) is alweer de tweede langspeelplaat van de Amsterdammert en verschijnt op Magnetron Music, het label dat ons ook De Jeugd Van Tegenwoordig, Le Le en Stippenlift brengt. Ter promotie was er vorige week een minitoer. Karel speelde niet alleen in Rotterdam, maar ook in de kleine zaal van Paradiso en in het Nijmeegse Merleyn.

De meest recente single

Baltsende kalkoen
Net als John Maus is Karel een one man band. Hij staat geheel alleen op het podium, met slechts zijn microfoon en wat piepkleine elektronica om zich achter te verbergen. En net als bij Maus is een concert van Karel een belevenis. Maar waar Maus reacties van zijn publiek afdwingt door zichzelf op zijn hoofd en lichaam te slaan, doet Karel het wat lichtvoetiger. Vanaf de eerste noot van zijn concert staat hij uitdagend te dansen, te springen en te grimassen, waarbij hij direct oogcontact met het publiek niet schuwt. Met zijn mimiek en bewegingen lijkt hij nog het meest een kruising tussen de jonge John Lydon en een baltsende kalkoen.

Uiteraard werkt dat. Doordat Karels nummers ook nog eens swingen als een tiet, staat het publiek binnen de kortste keren mee te dansen. Zoals vaste prik is bij de meeste concerten waren nors kijkende bezoekers op leeftijd wat eerder gekomen om vooraan te kunnen staan. Gedurende het concert werden zij langzaam maar zeker naar achteren gedrongen door vrolijk dansende jongeren. En zo hoort dat ook. De jeugd heeft immers de toekomst en oude lullen moeten weg.

Vlo
Tegen het einde van zijn show maakte Karel nog even zijn faam als podiumklimmer waar door eerst op de bar en daarna in de nok van de zaal te klauteren. Het werkte stemmingverhogend, maar echt nodig was het niet om overtuigd te raken van de vele kwaliteiten van Karel. Muzikaal is het namelijk om door een ringetje te halen. Maus mag een voorbeeld zijn, maar een epigoon is Karel zeker niet. Zijn nummers hebben een eigen karakter en zijn meer nog dan die van Maus gemaakt voor de dansvloer. In onze fantasie zijn Karels nummers het resultaat van een vrolijk improviserende Karel, die lekker zijn ding doet in zijn huiskamer, omringd door als zijn synths, rondspringend als een vlo als hij weer een lekkere groove heeft uitgedokterd. Zijn nieuwe plaat staat er vol mee, dus wij hopen dat hij geen onderburen heeft.

Nederlandse Maus

Minpuntjes
Eigenlijk konden wij vorige week maar twee minpuntjes bedenken. Allereerst had Karel van ons best langer mogen spelen dan de drie kwartier die hij ons gunde. We begrijpen dat zijn manier van optreden doodvermoeiend is, maar het feestje leek net begonnen toen hij zijn laatste nummer al aankondigde. Ten tweede: jongen, neem wat mee om te verkopen! Shirtjes gaan er bij jongeren in als koek en bij de oudere en koopkrachtige bezoeker loopt het kwijl in de bek als je iets op vinyl te verkopen hebt. Tot twee keer toe riep Karel dat hij geen merch bij zich heeft. Alsof het een statement is ofzo. Maar als er één artiest is waar je echt heel graag iets van wil kopen, dan is dat van Karel. Alles.

Je kunt op digitale platforms terecht voor de nieuwe (en de vorige) plaat van Karel. Op Spotify vind je ook door hemzelf geselecteerde afspeellijsten. Een aanrader is de playlist “Music for my Aquarium” met louter chille elektronische ambient, kraut en jazz.

Comments

comments