Op muziekblog ‘Every record tells a story’ kwam ik een post tegen over een Beatlesmuseum in Alkmaar. Aangezien ik vakantie had weerhield niets mij ervan om op Tragical History Tour te gaan.
Het museum is eigenlijk de jongenskamer van Azing Moltmaker; de collectie is geheel en al samengesteld uit zijn privéverzameling. En wat een verzameling moet dat zijn, aangezien in het museum slechts tien procent staat van wat hij bezit. Of bezit de collectie hem? Hoe dan ook, het museum vertelt in woord en beeld het avontuur van een band die al musicerend groter dan het leven zelf werd.
Azing Moltmaker heeft ook heel veel boeken over The Beatles geschreven. Op het gebied van discografieën is hij een expert en The Fab Four hebben zijn boeken zelfs gebruikt om rechtzaken mee te winnen. Als dank daarvoor is Moltmaker rijkelijk beloond met allerlei privébezittingen. Wat dacht u van:
Jas van Paul, gedragen tijdens de US tour van 1965
Jas van Ringo, gedragen voor de fotosessie voor Abbey Road
George zijn eerste gitaar
Gouden platen (er hangen er nog veel meer)
En deze…
Een afgeschoten hoesontwerp voor Sgt. Peppers, ontworpen door Nederlands kunstenaarscollectief The Fool
Omdat The Beatles het toch wel zielig vonden hebben ze voor de originele binnenhoes nog wel het ontwerp van The Fool gebruikt
Eind november verhuist het Beatlesmuseum naar een nieuw en veel groter pand, waarin zeker vijftig procent van Moltmakers collectie ten toon kan worden gesteld. Binnenkort weer naar Alkmaar dus. De ambiance en tentoonstelling zorgen ervoor dat je nog dichter bij het onderwerp wilt zijn – zoals het een goed museum betaamd – en daarvoor heeft men de museumshop uitgevonden.
De veelheid aan prullaria zorgde ervoor dat het geld een gat in mijn zak brandde; een drang die daarvoor natuurlijk alleen maar was aangewakkerd, tijdens de tocht door het museum zelf. Maar uiteindelijk heb ik toch niks gekocht. Als het niet te lelijk was dan was het wel te duur en als het niet te duur was dan was het wel volslagen nutteloos. Een DVD met 91 clips overdubd met studio-opnames van de betreffende liedjes was wellicht tof geweest, maar 45 euro voor wat er uitzag als een stukje semilegale huisvlijt (inclusief spuuglelijke zelfgemaakt cover) was me uiteindelijk ook te gortig.
Wat een commercie, en vroeger was het al niet anders…
Maar voor niks gaat de zon op, en aangezien de entree slecht €2,50 is – echt waar mensen twee euro en vijftig cent! – voelde ik me moreel verplicht om wat te kopen en zo het Beatlesmuseum te ondersteunen.
Je kan voor 50 cent per stuk hele toffe ansichtkaarten kopen
Om de entree zo laag te houden is een hoek van het museum ingericht als collectors corner, alwaar men aan het museum gedoneerde elpeetjes, singletjes en stripboeken kan kopen. Dus naast een ontzettend tof museum wandel je ook nog eens zomaar een tweedehands platen- en stripwinkel in, hoe fab is dat?
Als het bezoek mij iets duidelijk heeft gemaakt dan is het dat – ook al zijn ze nog zo bekend en is alles over ze gezegd – The Beatles altijd een mysterie zullen blijven. Hoe hebben deze vier mannen zo groot kunnen worden en de wereld zo op zijn kop zetten als zij hebben gedaan? Alles wat daar te zien en te lezen en te horen is, beantwoordt die vraag niet. Het dient enkel als bewijs, dat het echt gebeurd is. Wat dat betreft zegt Beatle mania eigenlijk meer over de rest van de mensheid.
Tot slot nog een paar kiekjes, maar ga het vooral allemaal in het echt bekijken. Meer dan de moeite waard!
0
Mooie vakantietrip!
Jij kan me waarschijnlijk ook wel helpen bij het vinden van de enige juiste Beatlesbiografie.
In zoverre, dat ik je kan doorverwijzen naar: http://everyrecordtellsastory.com/the-best-beatles-books/
Dit is alsof de huisarts me doorverwijst naar http://www.gezondheidsplein.nl 🙂
Ik zal eens neuzen.
Een opgezette Marga van Praag hoort er natuurlijk ook te staan!
Met Beatles-sok vol gaten en naald en draad?
Revolution in the head. The Beatles records and the sixties is het ultieme boek m.i. En de Lennon-biografie van Philip Norman
Dit lijkt me vooral boek voor fans en liefhebbers van de 60’s.
Ik denk dat het Shout! (Phil Norman) wordt.
Thanks for the shout out!