Hoe vaak in je leven kom je nou in Manchester? Het leek ons dus wel een origineel idee; een bezoekje afleggen aan de plek waar The Smiths ook ooit stonden en zich fotografisch lieten vereeuwigen. Die foto is inmiddels uitgegroeid tot hun meest bekende beeltenis, dus… het zou een gemiste kans zijn om die iconische straathoek niet te bezoeken.
De foto kent iedereen natuurlijk van de binnenhoes van The Queen is Dead uit 1986, hun derde LP. Je ziet The Smiths trost poseren met erachter een stuk bebouwing dat er tamelijk sjofel uitziet. Dusdanig bouwvallig dat ik er zelf voetstoots van was uitgegaan dat het hele boeltje allang gesloopt zou zijn. Maar nee dus, een kennis wist me onlangs ervan te overtuigen dat die plek nog wel degelijk bestaat. Erop af dus, aangrijpen die kans! Afgelopen zondag was het zover.
Bandje zus, bandje zo
De plek was voor The Smiths om twee redenen bijzonder. Ten eerste omdat het straatnaambordje bovenin beeld verwijst naar de moeder aller soaps, Coronation Street. Hierover schreven we laatst al. Komt erop neer dat deze echt bestaande straat de inspiratie vormde voor de gelijknamige TV-serie die al vanaf 1960 op de Engelse buis is. Morrissey was ten tijde van de foto een groot Corrie-fan en dat moest de hele wereld weten natuurlijk. Overigens, op het terrein van de Granada TV-studio, niet ver hier vandaan, is de hele straat tot in detail nagebouwd, zij het een etage lager dan hier. Later zou dat hele complex, inclusief nagebouwd straatje, verhuizen naar het verderop gelegen MediaCityUK.
De originele Coronation Street, dus om de hoek bij de Salford Lads Club
Ook bijzonder is de Salford Lads Club zelf dat in de UK een flinke status heeft opgebouwd als het gaat om een zeldzaam en gaaf gebleven voorbeeld van Engelse sociaalbouw uit het begin van de vorige eeuw. Yep, wij kunnen het alleen maar beamen, het is een mooi archaïsch ding. Het werd in 1904 geopend door Robert Baden Powel, de beroemde pedo-militair die later nog de scouting zou oprichten. Het was bedoeld om jongens uit achterstandsbuurten van de straat te houden en een tweede huis te bieden. Er werd daarbij volop aandacht gegeven aan zaken die jongens uit achterstandsbuurten nou eenmaal leuk vinden zoals snooker, boksen, tafeltennis en voetbal.
Momenteel heeft de moderne tijd zijn intrede gedaan in de club want op dinsdagen zijn ook meisjes welkom, wow! Ze krijgen dan naschools onderwijs, onder andere in the noble art of kickboxing en kunnen zich tevens verpozen met het edele biljartspel. Maar op de maan- en woensdagavond is het weer boys only, dus eh… zo zie je maar weer, emancipatie is een relatief begrip en in onze ogen nog niet helemaal voltooid in Engeland.
Salford maakt onderdeel uit van Greater Manchester en het buurtje waarin de Salford Lads Club zich bevindt heet Ordsall. Ordsall stond lange tijd bekend als tamelijk louche en gevaarlijk. Toen The Smiths daar uit de taxi stapten om die fotosessie te doen werden ze volgens Johnny Marr belaagd door jochies uit de buurt. Het was ook nog eens koud en guur die dag, dus de smitjes wisten niet hoe snel ze ‘m weer moesten smeren daar.
Wat ik persoonlijk wel geinig vind is de verschuiving van beleving die in de loop der tijd lijkt te hebben plaatsgevonden. Enerzijds is de voorliefde van Morrissey voor Coronation Street in de loop der jaren flink bekoeld. Hij zou in de jaren na de foto afstand nemen van de TV-serie, hij vindt het teveel plat vermaak geworden. Tegelijkertijd groeiden er met het voortschrijden der jaren nieuwe generaties Smiths-fans op die überhaupt nooit van Coronation Street gehoord hebben, weet ik uit eigen waarneming. En zo kon het dus gebeuren dat het straatnaambordje steeds meer van ondergeschikt belang is geworden terwijl het gebouw van de Salford Lads Club juist is opgeklommen tot één van The North’s meest bekende landmarks.
Ryan fucking Adams
Sterker nog, je kan wel stellen dat de plek inmiddels uitgegroeid tot een tourist trap van jewelste. Het is er een komen en gaan van mensen, zowel van giechelende lokalo’s als van toeristen met van verbazing afzakkende onderkaken. En dan heb ik het niet alleen over een paar domme Nederlanders die zich vervelen, maar vooral ook over Smiths- en Morrissey-fans from all over the world! En: een beetje band op tournee weet de straathoek blindelings te vinden, online regent het Salford-selfies. Daarnaast zijn er ook handige politici en royals van allerlei allooi die het oord met een bezoekje komen vereren. Vermoedelijk hopen ze daarmee een jonge(re) doelgroep aan te spreken en ze roemen de sociale beginselen van de club.
Lokale kinnesinne is er ook want er zijn originele Salford lads, we noemen een Peter Hook van New Order/Joy Division, die opgroeiden in Ordsall en niks moeten hebben van het romantische gekoketteer vanuit Smiths-hoek met de rauwe working class realiteit. Ook buurtbewoners walgden aanvankelijk van de toeristenstroom die door The Smiths op gang was gebracht. Ze sleepten zelfs teksten van The Smiths erbij (‘Vicar in a Tutu’) om aan te tonen dat die lui van geen kant deugden.
Ouwe krant
Maar thans is het rumoer verstomd, men ziet in dat mondiale aandacht ook zijn goede kanten heeft. Zo ligt Ordsall er weer redelijk aangeharkt bij en is de Salford Lads Club na een periode van sluitingen en sloopdreiging volledig in oude luister hersteld. De club is toekomstbestendig zou men tegenwoordig zeggen: er is een ‘Smiths-room’ (in feite niks meer dan een doodgewoon kleedhok/krachthonk met een stel ingelijste Smiths-foto’s aan de muur) en er worden zelfs akoestische concertjes gegeven. De club draait daarbij volledig op de inzet van vrijwilligers en op trust-money. Ook Morrissey deed een letterlijke duit in het zakje want een paar jaar geleden werd bekend dat hij anoniem maar liefst 20.000 pond gedoneerd had, de schat. Zodoende zal de Salford Lads Club wel overleven, vermoeden wij. Wat zeg ik: het zal zelfs Morrissey overleven!
Mr Brexit bij de exit
Lulletje rozenwater komt ook effe kijken…
0
De achterkant is wat minder aangeharkt?
En voor wie het graag wil weten: Bandje zus/zo is natuurlijk het later op de dag ondergesneeuwde Fear of Men