Kettingzaag’s All-Time HipHop Top 41

In een eerder comment dropte De Bramster al een persoonlijke Top 12 van favoriete hiphop-albums. Zoals toegezegd doe ik er mijn portie nog bij. Vervolgens is er een ingewikkeld puntensysteem en geavanceerd computerprogramma op losgelaten, waarna onderstaande Kettingzaag’s All-Time HipHop Top 41 er zomaar voor niks uitrolde!  

  1. Gangstarr – Step In The Arena
  2. Diamond D and the Psychotic Neurotics – Stunts, Blunts and Hiphop
  3. The Goats – Tricks of the Shade
  4. The Pharcyde – Bizarre Ride II the Pharcyde
  5. Wu Tang Clan – Enter the Wu Tang Clan (36 chambers)
  6. Public Enemy – It Takes A Nation Of Millions to Hold us Back
  7. Public Enemy – Fear of a Black Planet
  8. N.W.A. – Straight Outta Compton
  9. Beastie Boys- Paul’s Boutique
  10. Cypress Hill – Cypress Hill
  11. Ol’ Dirty Bastard – Return to the 36 Chambers
  12. Nas – Illmatic
  13. Gangstarr – Step In The Arena (instrumentals/bootleg)
  14. Mix Master Mike – Anti-Theft Device
  15. Marley Marl – House of Hits (diverse Marley Marl producties)
  16. Ultramagnetic MC’s – Critical Beatdown
  17. Cypress Hill – Black Friday
  18. Camp Lo – Uptown Saturday Night
  19. House of Pain – House of Pain
  20. Schoolly D – Saturday Night, the Album
  21. Eric B & Rakim – Follow The Leader
  22. Eric B & Rakim – Paid in Full
  23. Redman – Whut? The Album
  24. The Geto Boys – The Geto Boys
  25. De La Soul      – 3 Feet      High and Rising
  26. Outkast – Stankonia
  27. Lords of the Underground – Here Come the Lords
  28. Ice Cube – The Predator
  29. Young MC – Stone Cold Rhymin’
  30. Boogie Down Productions – Criminal Minded
  31. Run DMC – Raising Hell
  32. Streets – Original Pirate Material
  33. Jeru the Damaja – The Sun Rises in the East
  34. N.E.R.D. – In Search of..
  35. KRS One – Return of the Boom Bap
  36. Kool G Rap & Polo – Road to the Riches
  37. Run DMC – Tougher than Leather
  38. Missy Elliott – Supa Dupa Fly
  39. Naughty By Nature – Poverty’s Paradise
  40. The Alkaholics – Likwidation
  41. Dr Dre – The Chronic

Het doet Snoeischaar vooral goed dat THE GOATS zo hoog geëindigd zijn. Hij herinnert zich nog goed een fenomenaal, superenergiek optreden in Tivoli, rond 1992. Goeie hiphop maken met live-instrumenten, en het dan nog laten knallen ook, dat blijft zelden vertoond. Een klein jaar later kwamen ze nogmaals naar de Oude Gracht, en toen was in ėėn klap alle energie en vuur verdwenen! Het leek wel of iemand er het ventiel uitgetrokken had, een totaal uitgebluste band. Ja, wat mij betreft twee gedenkwaardige concerten, want zelden maak je in zo’n korte tijd zo’n enorm contrast mee. Als eerbetoon aan deze Philly ‘bezemkastpunks’ (dat woord leen ik even van Def P.) hier hun grote “hit” Typical American, inclusief de sample uit Come Together van los Beatles. De clip doet je beseffen hoe slecht het momenteel gesteld is met hiphop. Want zie eens hoe rauw, direct & energiek, hoe radicaal, hoe wild-creatief en anti-Bush, hoe GEVAARLIJK en van de straat hiphop toen nog was! Uitgesloten dat zoiets tegenwoordig nog via de TV je huiskamer in sijpelt. 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=N_F2FDpU1mM]
De Tivoli-posters heb ik allebei goed bewaard, leuk hè? Mooie posters ook, maar ik vrees dat de Tivoli-ontwerper wat al te gemakzuchtig wat plaatjes uit zijn/haar Grote Geitenboek geplukt heeft. G.O.A.T is immers en vooral ook hiphop-jargon voor Greatest Of All Time (ook een LL Cool J album heet “G.O.A.T”), maar ja, weet dat rund van Tivoli veel!

BTW, de aanvankelijk bewering van Snoeischaar dat er hooguit 15 briljante hiphop-albums zijn, blijkt een lelijke typefout te bevatten: dat moeten er 41 zijn, minimaal!

0

Comments

comments

17 thoughts on “Kettingzaag’s All-Time HipHop Top 41

  1. Ik ben geen kenner van het genre, dus ik meng me met enige voorzichtigheid in de lijstjesdisccusie.

    Maar.. missen er niet wat hiphopplaten in je eigen moerstaal. Extince de Prins verbond met zijn Binnenlandse Funk de humor met relaxte beats, zijn zachte ‘g’ deed de rest.

    Opgezwolle is weer wat bozer, met pittige beats (Delic) en heerlijke flows (Rico / Sticks). Was ‘Vloeistof’ al groots, op “Eigen Wereld” kwam alles samen tot het beste wat Nederhoppers hebben opgenomen. Voor mij niet alleen de beste nederlandse hiphopplaat, maar zeer hoog in het lijstje beste Nederlandse albums.

    Of was er een computerglitch, die per ongeluk de NLse inzendingen buiten de top 41 hebben doen belanden?

    Ga je lijstje eens verder uitpluizen. Mijn tegenaanbod een top 20 tweepopplaatjes.

  2. Ik ben bang dat je gelijk hebt Frank. Laten we ze er gewoon tussen zetten,heb jij nog voorkeuren voor bepaalde posities?
    Grtoetjes, Mike Snoei

  3. Mooi lijstje. Ik heb zo mijn gedachten over de volgorde, maar ja, wat kan ik inbrengen tegen de computer. Leuk om The Goats te zien bewegen. Heb die plaat (althans een cassettebandje met de opname ervan) stukgedraaid. Live heb ik ze nooit gezien. Ik weet nog wel dat die tweede plaat compleet ruk was. Dat zal samenhangen met die uitgebluste show.

    Ik mis toch nog een plaatje, namelijk The Devil Mafe Me Do It van Paris. Snoeischaar zal het met me eens zijn dat dat eigenlijk de nummer 1 is. Als er een artiest is die de hiphop groot gemaakt heeft bij witneuzen, dan is het Paris.

  4. Jaa Natuurlijk, PARIS! Hoe kon ik die nou vergeten!? Waarschijnlijk omdat ik die plaat niet meer heb…. Break the Grip of Shame, een geweldig nummer (maar ook hij was al na 1 plaat volledig uitgekakt)

    1. Heb eens ff snel wat gespeurd. De nogal militante Paris (drugs uitvinding van de witman om de zwarman eronder te houden, Louis Farrakhan samples) maakte na The Devil Made Me Do It nog een paar matige platen, ging economie studeren en werd een succesvol beurshandelaar. Ik denk dat wikipedia daarmee een nieuwe definitIe van ironie heeft.

      Plaatje blijft ijzersterk!

  5. Hoewel geen liefhebber van het genre mis ik toch wat namen uit de begintijd van de rap/hiphop ofwel de zogenaamde grondleggers: Grandmaster Flash, Gil Scott Heron, Afrika Bambaataa. Twee keer Gangstarr maar nul keer the Guru solo vind ik ook curiös. Maar goed, lijstjes zijn er om over te zeuren.

  6. @KPSS; daar heb je zeker een punt, Grootmeester Flits en Bambaata stonden aan de basis, alleen maakten niet echt legendarische albums, meer geweldige afzonderlijke nummers. Dus wat mij betreft later dit jaar een keer een lijst met classic hiphop songs! GS Heron ken ik niet zo goed, welk album van hem moet erin? Jazzmattazz van Guru vond ik destijds meer iets voor meisjes en mietjes, mist m.i. de klassieke status.

  7. Jazzmattazz werd niet voor niks vrijwel permanent in ’t Hoogt gedraaid. Roseetje erbij enzo. Overigens is je lijst ook wel erg Afro-Amerikaans. Deutsch ist auch rapable zoals de Fantastische Vier stelden. En MC Solaar op zijn Frans vond ik ook wel okee met die mooie versie van Nouveau Western

  8. Nou, hier wil ik toch wel even een lans breken voor de lijst van S. Schaar (krak). De serieuze hippediehop is toch echt vooral een Noord- Amerikaanse aangelegenheid. Leuk al die suggesties voor Europese varianten. En inderdaad zowel hier als bij de buren is er leuk gerijmelaarijd, maar al die Extinzen, Opgezwolles, Fettes Broten en Nique Ta Meres bungelen toch ver onder bovenstaande top 41 (42 dan met Paris).

  9. In serieuze hiphop worden moeders geneukt, teven genaaid, politieagenten gemold en het systeem bevochten. Een vleugje antisemitisme, klein beetje Malcom X-islam en veel gedoe over dat de slavernij niet deugde enzo (terwijl laten we eerlijk zijn ze dankzij ‘ons’ niet meer in Afrikaanse takkie-takkielanden hongersnood hoeven te lijen met dikke buikjes en vieze vliegjes enzo.)

  10. Mijn maat heeft onlangs getracht de lauwste Nederhop-platen op een rij te zetten, maar kwam toch niet verder dan dit magere top tientje, te beluisteren op Spotify.
    (overigens waren Def Rhymz en de Stropstrikkers niet te vinden op Spotify)

    http://open.spotify.com/user/top10/playlist/57ZEcoXXoAgfaNMq8OR7vZ

    Van vroeger schoten deze namen mij nog te binnen.

    – Digable Planets
    – arrested development
    – EPMD – Strictly business
    – Brand Nubian
    – Judgement Night (briljante verzamelplaat met rappers en gitaarbands)
    – Body Count (Ice-T)
    – Onyx – Bacdafucup

    Ook allemaal terug te vinden op spotify.

  11. Onyx, the black skinheads, ook al vergeten! Nou, ik stel voor om binnenkort met een Kettingzaag’s All-Time HipHop Appendix te komen, waarin we alle bovenstaande suggesties verwerken. Deadline voor allerlaatste suggesties: 2e paasdag om 24.00 uur. Opmerkelijk overigens dat A Tribe Called Quest nog niet genoemd is, terwijl een hoop mensen daarbij zweren, zo weet ik met zekerheid te zeggen.
    Groetjes & alaaf, Mike Snoei

  12. Als het toch de ‘Kettingzaags all time hiphop top’ is, dan hoort er nog zeker bij:
    * Extince – Binnenlandse Funk
    * Opgezwolle – Eigen Wereld
    * MC Solaar – Prose Combat
    * Asian Dub Foundation – R.A.F.I.
    Bovenstaande is natuurlijk verre een afgeleide van de ekte ekte.

    * Snoop Dogg – Doggystyle
    * Beastie Boys – Check Your Head

    En Dr Dre mag wat hoger.

    We kunnen wel constateren dat de Kettingzagen als decennia niet meer in een Dancehall te vinden zijn geweest.

    1. Ja, de Kanye’s en Jay-Z’s ontbreken. Zal wel de leeftijd zijn. In mijn oren klinken die nieuwerwetsche plaatjes (hoe fijn ze ook zijn) inderdaad als afgeleid naast bovenstaand rijtje. 808’s en Heartbreaks van Kanye klinkt nog wel oorspronkelijk in het genre. Maar eigenlijk vooral omdat hij crossovert. Blijft wel een fijne 80s-synthpostbreakupplaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *